Παμε Ιθακη ή γυριζουμε στην ... Τροια;
Η Οδυσσεια δεν ειναι τυχαια ενα απο τα πιο πολυδιαβασμενα εργα παγκοσμιως και ... διαχρονικα.
Συμβολιζει την πορεια εξελιξης της ανθρωπινης ψυχης στην αναζητηση της για την τελικη γαληνη και ευδαιμονια..
Ο Οδυσσεας δεν πηγε κατευθειαν στην Ιθακη.
Περασε απο 12 σταθμους ( 12 : ο αριθμος της κυβερνητικης τελειοτητας στο Συμπαν).
Καθε σταθμος (πχ Λωτοφαγοι, Κυκλωπες, Λαιστρυγονες, Σκυλα - Χαρυβδη, Κιρκη, Καλυψω, κλπ) ΔΕΝ ηταν ο τελικος προορισμος.
Ηταν ομως ενα βημα προς τον τελικο προορισμο.
Το βημα αυτο δεν ηταν το τελικο ζητουμενο, αλλα το απαραιτητο σταδιο προς το τελικο ζητουμενο.
Μπορει να περιειχε πονο, απογοητευση, αμφισβητηση για το τι κανω και που παω, αλλα δεν ηταν αχρηστο.
Περιειχε την απαραιτητη γνωση, εμπειρια, διδαγματα, μαθηματα για να συνεχισει.
Οι ανθρωποι συνηθως οταν βρισκονται σε μια δυσαρμονικη κατασταση σε οποιαδηποτε μορφη σχεσης (συντροφικη, επαγγελματικη, φιλικη, συγγενικη, κλπ), καποια στιγμη αποφασιζουν να κανουν κατι για να ξεφυγουν και να βελτιωσουν τα πραγματα.
ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ!
Περιμενουν με την πρωτη ή δευτερη αλλαγη να φτασουν στο τελικο ζητουμενο και αν δεν το επιτυχουν, γυριζουν πανικοβλητοι πισω με το σκεπτικο καλυτερα ενα "βασανο" που γνωριζω, παρα να "τρωω τα μουτρα μου καθε φορα, αντιμετωπιζοντας αγνωστες δυσκολιες".
πχ αν μια γυναικα φυγει απο εναν αντρα που την εδερνε και γνωρισει μετα εναν αλκοολικο ή χαρτοπαικτη, ΔΕΝ ειναι λυση να γυρισει σε αυτον που την εδερνε με το σκεπτικο "ολοι εχουν ελαττωματα, ας καθισω με το ... γνωστο και οικειο ελαττωμα".
Οπως αναφερει γνωστο ρητο : ο συμβιβασμος ειναι καλη ομπρελα, αλλα κακη στεγη.
Η προοδος και τα σταδιακα βηματα που περιεχει εχουν μεσα τους πονο, λαθη και δεν ειναι ουτε γρηγορος ουτε ευκολος δρομος.
Εκει ειναι που ο ΥΛΙΣΤΗΣ ειναι ανημπορος, οπως αναφερει ο Ταγκορ, διοτι η ταυτιση με την φαινομενικοτητα του υλικου κοσμου διεγειρει ολες τις ανασφαλειες και φοβιες του εγω, που σου λεει "γυρνα πισω στην Τροια και τα ερειπια της, που να τρεχεις τωρα να ψαχνεις την Ιθακη, ειναι πιο ευκολο να γυρισεις σε πρωην, παρα να βρεις κατι νεο".
Ο Τζων Σταινμπεκ (Νομπελ 1952) αναφερει : αναρωτιεμαι γιατι η προοδος μοιαζει τοσο πολυ με καταστροφη.
Αν ομως θελεις να βρεις την... Ιθακη σου, θα χρειαστει να αντιμετωπισεις με θαρρος ολες τις ... Σειρηνες, που με "μαγευτικο" τροπο σου λενε ... γυρνα πισω.
Αυτες οι "Σειρηνες" μεσα μας ειναι οι αντιληψεις και πεποιθησεις οτι δεν αξιζουμε κατι καλυτερο, ας συμβιβαστουμε, ας μεινουμε στο οικειο και γνωστο και ας ταλαιπωρουμαστε, ειναι οδυνηρος και με απογοητευσεις ο δρομος της προοδου, ασε καλυτερα, βολεψου στα ερειπια...
Το θερινο ηλιοστασιο (21 Ιουνιου) ειναι η υψιστη γιορτη του φωτος και ηταν αφιερωμενο στον θεο Απολλωνα (θεος του φωτος, της τεχνης και της μαντειας).
Ξεχναμε ομως οτι η επικρατεστερη ετυμολογικη αναλυση της λεξης Απολλων ειναι οτι προερχεται απο το ρημα ΑΠΟΛΛΥΜΙ = ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΩ, ΣΚΟΤΩΝΩ
ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΠΟΛΛΥΩΝ = ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ
Τι ζητει να καταστρεψουμε η ελευση του φωτος στις ψυχες μας;
Ολα τα σκοτεινα κομματια μεσα μας που μας τρομοκρατουν και μας εμποδιζουν να παμε εμπρος και ας ταλαιπωρηθουμε λιγο η ... πολυ.
Αν πηγαινεις προς τα εμπρος, καπου θα φτασεις.
Αν κυριαρχηθεις απο το σκοταδι του φοβου και πας προς τα πισω... σωτηρια και Ιθακη δεν υπαρχει και μην κατηγορεις κανεναν γι΄αυτο.
Ο Οδυσσεας υπαρχει μεσα σε ολες τις ανθρωπινες ψυχες (οι Ελληνες το εχουν και ... εμφυτο), ας τον ... ενεργοποιησουμε, διοτι μαλλον το "πνευμα" της εποχης τον εχει καπως ... απενεργοποιημενο.
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ!!!
- Εμφανίσεις: 5992